Logo Școala „Matei Basarab”

Logo Școala „Matei Basarab”

duminică, 13 mai 2012

“Let’s Turn Fight into Friendship”


     LET’S TURN FIGHT INTO FRIENDSHIP a fost un proiect de parteneriat școlar trilateral, desfășurat în perioada septembrie 2010 – martie 2011, finanțat de ERSTE Stiftung, Interkulturelles Zentrum (Viena, Austria), împreună cu VČELÍ DOM (Bratislava, Slovacia), în cadrul programului Academiei Școlilor Central – Europene (aces), și s-a adresat elevilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, iar școala noastră a fost coordonatorul acestui proiect, prin prof. Elisabeta-Luise Mihălăchioiu.
       Școlile partenere în proiect au fost:
* OOU „Josip Broz Tito”, Struga, Macedonia
* Shkolla „Lef Sallata”, Vlora, Albania   
       Scopurile proiectului au fost următoarele:
1. Elevii să achiziționeze deprinderi de comportament civilizat, să-și controleze comportamentul și instinctele în situații conflictuale, să se comporte frumos cu prietenii, părinții, colegii, oamenii din jurul lor, inclusiv cu copiii de alte culturi sau naționalități. Să învețe să-și rezolve problemele pașnic și să-și transforme așa-zișii dușmani în prieteni adevărați. Astfel, fac această lume un loc mai bun în care să putem trăi.
2. Elevii să exerseze cunoștințele de lb. engleză (citit, vorbit, scris) pe cât posibil. Proiectul încurajează utilizarea limbii materne, precum și limbile partenerilor, întrucât activitățile prevăd achiziționarea unui vocabular minimal în limbile română, macedoneană, albaneză, constatarea asemănărilor și diferențelor dintre aceste 3 limbi. Un rol important îl vor juca expresiile de politețe și elementele culturale de politețe din cele 3 limbi/culturi.
3. Elevii, părinții și comunitățile noastre școlare să reflecteze mai mult asupra importanței problemelor de mediu: rolul copacilor și al altor plante pe planeta noastră (mergând de la teorie la practică, prin plantarea și îngrijirea de diferite plante).
4. Elevii să fie încurajați să învețe despre cultura, istoria, obiceiurile și tradițiile prietenilor din țările partenere. Acesta este un mod potrivit pentru a lărgi orizontul, pentru a promova valorile și respectul în rândul elevilor și adulților.
       Printre produsele finale ale acestui proiect, s-au numărat:
* Cutia încrederiio cutie unde elevii cu probleme depun scrisori legate de problemele lor, cerând ajutor. O echipă mixtă de elevi și cadre didactice va lucra permanent pentru a găsi soluții la problemele elevilor (inclusiv vor crea deprinderi de  managementul conflictelor).
* Barometrul civic – prezintă lunar situația conflictuală în școală și în afara ei.
* Declarația drepturilor elevilor și ghidul comportamentului civilizat.
* Colțul ecologic – un loc în fiecare școală parteneră să plantează pomi și flori originare din fiecare țară parteneră, pe care elevii le îngrijesc.
* Scrisoare a elevilor împotriva violenței (redactată în 4 limbi).
* Desene și slogane anti violență afișate pe pereții școlilor și adunate în pliante spre a fi distribuite tinerilor, în diferite locuri învecinate localităților de reședință.
* Prezentări cu informații generale despre țările partenere.
* Dicționar multilingv (4 limbi) – vocabular minimal de cuvinte și expresii legate de subiectul și activitățile proiectului.
* Un logo al proiectului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu